25.rally BKH

IZVJEŠTAJ  SA 25. RALLYa BMW KLUBA HRVATSKA ODRŽANOG U KARLOVCU I OKOLICI 24. i 25. VI 2023. po nazivom  „KARLOVAČKE VEDETE”

Dan je bio ko stvoren za Rally. Prošli termin koji je trebao biti 20. i 21. V 2023. je „propao”, jer je Karlovac doslovce plivao pod vodom i nije bilo moguće održavanje 25. BKH Rallya.

Dogovori s Goranom predsjednikom kluba su stalno varirali , jer su neki od predviđenih sadržaja opet bili blokirani, neki nisu mogli uskladiti vrijeme i termine itd. Na kraju je donesena odluka da se Rally održi u subotu i nedjelju 24. i 25. VI 2023.

24.V subota

No bilo kako bilo, krećem u subotu iz ZG solo, vrijeme je idealno, nit vruće nit hladno i dolazim u klupsku kuću BMKKa oko 8:30h. Dečki su već tam, donose se friška peciva i krafne i polako počinje okupljanje. Pretežno su to domaćini iz domicilnog kluba, a od vanjskih su tu pravovjerni vozači iz Splita Badi i Đovani, njihov eksterni član iz Krapine te ja iz „ZUV”a. I to je to. Ima 19 motora i 22 vozača i suvozača + 2 policijska motora kao pratnja.  

Oko 10:30 pokret pod policijskom pratnjom i zatvaranje ne baš prometnih cesta i ulica. Jako dobro organizirano. Krećemo put starog grada Ozlja, parkiramo motore i ulazimo u muzej. Tamo nam se pridružuje Stjepan koji je kustos, domar, organizator izložbi, prodavač karata itd. Jako zanimljivo nas provodi kroz periode te lokacije kao i kroz povijest dvorca koji datira iz 1224.godine. Tura je kratka, ispunjena crticama i zanimljivostima. Stvarno vrlo dobro vodstvo. Nakon toga sjedamo na motore i krećemo put privatne moto-cross staze Ribnik. Tamo je odlično uređen prostor/caffe bar  gdje nas čeka vlasnik bara i staze Dino Car, a koji je sve to sam svojim rukama uredio u periodu od 8 godina. Neki odlaze na stazu isprobati svoje vozačke vještine, a ja s Badijem i Đovanijem uživam na šanku odlično uređenog prostora u finoj pivi.

Nakon toga dolaze na red burgeri u američkom stilu koje naravno peče vlasnik i koji su prilično obilni, ali bez pomfrita.

Čavrljanje se čuje sa svih stolova i teme su poprilično raznolike. Sjedam s dečkima iz Ozlja i pričamo o svemu i svačemu. Zanimljivo je upoznati nove ljude i čuti njihova mišljenje o nekim stvarima.

Oko 14:30h sjedamo na motore i krećemo u Muzej domovinskog rata u Karlovcu. Tu moram reći da je muzej odlično obnovljen i da nas postava jako dobro i koncizno, te zanimljivo vodi kroz teške ratne i predratne godine koje su proživljavali ljudi iz tog kraja; s prve linije bojišta.Vrijedi pogledati!

Kako malo kasnimo u itenereru, prvo se odlučujemo posjetiti Veleučilište u KA. Obnovljena i uređena, ta bivša kasarna JNA, je mjesto gdje se nalazi između ostalog i mini pivovara, laboratorij za ispitivanje pive, ali i drugih prehrambenih proizvoda.Tu nas dočekuje Bojan, magistar preh.tehno-logije, koji nas provodi kroz te sadržaje dobro objašnjavajući od čega se radi piva ( slad, ječam, hmelj, voda ) i što sve utječe na kvalitetu i vrstu pive. Nakon toga slijedi kratka degustacija ( za one koji žele) proizvoda iz dotične mini pivovare. Jedino je tužno to što nema studenata koji bi studirali na tom Veleučilištu, tj. ima ih vrlo malo!

Nakon toga žurimo u „Nikola Tesla expirience center KA”, gdje nas dok čekamo ulaz, Boka i Mario nude okrepom ( ićem i pićem iz kombija). Nakon edukativnih filmova, dočekuje nas ne baš vična i educirana vodičica, koja u par riječi priča o Tesli, ne znajući odgovor na pitanje recimo kada je rođen...tako nakon ta 2 kratka filma o Teslinom dječaštvu i mladosti, šetamo prostorom koji nije veleleban ni obiman i upoznajemo se sa znanstvenim instrumentima na kojima je Tesla radio svoje prve znanstvene korake. Tu je i nekoliko animiranih filmova o Teslinim navikama, koje su u najmanju ruku bile ...čudne. To je bilo zanimljivo.

Poslije obilazaka , vraćamo se u klubsku kuću i tamo nas čeka gulaš i cuga. Kako se Rally poklopio i sa 5 obljetnicom kluba u goste su došli još neki motoristi, kao dečki i cure iz „Bezkintosa” prijateljskog moto-kluba.

Uz lagani razgovor i svakojaku muzičku kulisu bliži se ponoć i društvo se polako razilazi. Ja ostajem prespavati u klubu u vreći za čorku, dok Amir i Hrvoj odlaze u obližnji disko klub , ali se i vraćaju,i uz još neke članove (a i novopridošle nečlanice) ostaju uz šank do dugo u noć.    

25.V nedjelja

Nakon kako-tako prospavane noći, budim se oko 07:15h,i uživam u prvim zrakama sunca kao i u voću i tišini na klupi u dvorištu kluba. Oko 08.30h na red dolazi kava koju je spravio Mario,društvo se okuplja, a ostalo je i par krafni i peciva od jučerašnje porcije koju nam je omogućio dopredsjednik Davor. Kad smo se svi koliko toliko skupili, oko 10:45 nas 13  krećemo u „ Aquatiku”/ veliki prostor s akvarijima u kojima su slatkovodne ribe iz cijele HR/.  Prostor  je zanimljivo postavljen i kaskadno se spušta, a na toj stazi su postavljeni akvariji sa fakat raznovrsnim ribama.

Ploče sa kratkim opisima, staništima, veličinama i značajkama za svaku vrstu postavljene su uz svaki akvarij. To sve traje cca 1/2 sata, lijepo je i treba vidjeti.

Nakon toga sjedamo u kafić na trgu ispred „Akvatike” i tamo se zadržavamo do cca 12:10 h ...slijedi pozdravljanje i svatko svojim putem.

ZAKLJUČAK

Ovo je bio prvi put da BMKKa organizira BKH Rally, i prošlo je O.K.

Ideja o tome rodila se prije perioda korone, ali je to iz istog razloga otpalo , i tek sad je realizirana. Brojnost učesnika kao i sastav su takvi kakvi su bili, i da li je razlog tome promjena i odgoda termina ( pa su neki zainteresirani za prvi termin promijenili planove ) , nezainteresiranost kao takva, možda neki inat...ne znam , ali kao i uvijek kako kažem, TKO HOĆE I MOŽE, NEKA DOĐE!

Što se tiče organizacije ona je bila dobra,provozali smo se zgodnim cestama,pojeli O.K. jelo, pića nije nedostajalo i vidjeli smo zanimljive sadržaje. Karlovčani su se pokazali kao dobri domaćini i zato im HVALA u svoje i u ime BKH.

Saša Zimmermann

Predsjednik BKH