10 godina BMW kluba Hrvatska


U petak, 27. ožujka u prostoru Veterana vojne policije u Ilici, točno na 10 godišnjicu osnivanja, održana je svečana skupština udruge BMW klub Hrvatska. Uz veliki broj aktivnih članova, kao gosti su prisustvovali – Predrag Trkulja, dopredsjednik BMW Cluba Europa za motocikle i Zvonimir Borovnjak iz BMW Tomić & Co.

Otvarajući sjednicu predsjednik ing. Silvio Lokar je rekao:

U svakom društvu postoji želja za organiziranjem pojedinaca u grupu kako bi se osjećali, a i bili jači pri ostvarivanju svojih težnji. Najčešći oblik takvog organiziranja je interesno organiziranje. Postoji praksa da udruživanjem u klubove i ostale vrste udruga njihovi članovi svoje težnje i potrebe lakše ostvaruju.

U više desetaka godina u našoj zemlji je bilo nekoliko pokušaja osnivanja BMW klubova. Svi su oni nakon kraćeg vremena prestali radom. 12. veljače 1999. godine javila se još jedna inicijativa za stvaranjem BMW kluba.

Već 27. ožujka 1999. u prostorijama tvrtke “Tomić & Co” u Folnegovićevoj 12 sastalo se četrdesetak osnivača i zainteresiranih te je održana osnivačka skupština nove udruge vlasnika, vozača ili simpatizera vozila poznate bavarske tvrtke pod nazivom:

BMW KLUB HRVATSKA

Skup je otvorio član inicijative Dr. Radovan Marjanović-Kavanagh, a g. Saša Zimmermann nazočnima je objasnio da je želja za druženjem, organiziranim zajedničkim vožnjama i edukacijom bila razlog da se pokrene inicijativa za osnivanje ovog BMW kluba. Tijekom priprema odlučeno je da područje rada bude cijeli teritorij naše zemlje pa je to razlog imenu Hrvatska u nazivu Kluba. Glavni cilj rada Kluba je okupljanje vlasnika, vozača i simpatizera BMW vozila i strojeva, akcije za popularizaciju BMW vozila, njihovo predstavljanje i približavanje širokom krugu ljudi, ali i sakupljanje i očuvanje BMW vozila, strojeva i prateće literature.

Jedan od prioritetnih zadataka, učlanjivanje “BMW kluba Hrvatska” u međunarodnu udrugu “BMW Club International”, ostvaren je već 2000. godine primanjem našeg Kluba u “BMW Club Europa”, dijela ove svjetske organizacije poklonika tvrtke BMW.

Aktivnost Kluba bila je zamišljena da djeluje po geografskim područjima na kojima bi se otvarali područni BMW klubovi, a rad je bio organiziran po sekcijama: automobilistička, motociklistička, oldtimerska, simpatizerska…

Povećanjem broja članova, a prilagođavajući se načinu rada i statutu BMW Cluba Europa, 21. ožujka 2006. donesena je odluka da se sekcije osamostale u klubove, a BMW klub Hrvatska postane krovna udruga svih BMW klubova u Hrvatskoj. Tako od bivših sekcija nastaju BMW auto klub Zagreb, BMW moto klub Zagreb i BMW oldtimer klub Zagreb. Ovo osamostaljivanje rezultiralo je većom aktivnošću, što je naročito vidljivo u BMW moto klubu Zagreb. U 2007. pridružuje nam se novi BMW auto klub M, a u tijeku su aktivnosti oko osnivanja BMW autokluba serija 3, te klubova s imenima mjesta gdje će djelovati.

BMW klub Hrvatska je krovna organizacija svih BMW klubova u Hrvatskoj, pa nema pojedine članove već samo članice – BMW klubove koji učlanjuju osobe. Neprofitna je pravna osoba, sa sjedištem u Zagrebu, a registrirana je i upisana u Registar udruga pri Minstarstvu uprave Republike Hrvatske. Klub djeluje samostalno i jedinstveno na području cijele Republike Hrvatske. Član je međunarodne udruge BMW Club Europa, člana svjetske udruge BMW klubova, BMW Club International. Okuplja postojeće članice i potiče stvaranje novih BMW klubova na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, kojima pomaže u radu te ih predstavlja u zemlji i inozemstvu a njihove interese zastupa i u BMW Clubu Europa.

BMW klub Hrvatska vrlo je aktivan u BMW Clubu Europa, hrvatskom moto savezu (HAMŠ-u) i u oldtimerskom pokretu, pa je član i osnivač Hrvatskog oldtimer saveza (HROS-a) i Hrvatskog saveza starodobnih vozila (HSSV-a).

Osobe odgovorne za dobar i zakonit rad BMW kluba Hrvatska tijekom svih ovih godina su predsjednik ing. Silvio Lokar, dopredsjednik Saša Zimmermann sa upravnim odborom kojeg u ovom trenutku čine: Josip Blažek, Dragutin Bošnjak, Dragutin Buden, Sanjin Eterović, Boris Fakin, Marijan Gluhak, Igor Klarić, Stjepko Varga, pridruženi Mario Buljan i Aleksandar Savanović, Rajka Blažek NO, tajnica Jasna Lokar, te predsjednici BMW klubova:

BMW auto klub Zagreb – Silvio Lokar,

BMW moto klub Zagreb – Igor Klarić,

BMW oldtimer klub Zagreb – Dragutin Buden i

BMW auto klub M – Dario Skoko.

Od početka postojanja organizirali smo razna događanja, prisustvovali susretima drugih klubova, organizirali razne turističko-rekreativne i tematske vožnje, brinuli o servisiranju vozila, pomagali kolegama savjetima i djelima, izborili se za mnoge pogodnosti – jednostavno organizirali smo klupski život, a naše aktivnosti u tom smjeru i dalje se intenziviraju. Najčešća stalna aktivnost BMW klub Hrvatska su klubski sastanci svaki četvrtak u 19 sati, trenutno u Sportsko-rekreacionom centru Jelenovac u Kosirnikovoj 72 – do iznalaženja boljeg rješenja. Na tim sastancima obavještavamo članove BMW klubova o događanjima i načinu sudjelovanja na njima, dogovaramo klupske vožnje, izmjenjujemo iskustva u održavanju, savjetujemo o kupnji i prodaji vozila i opreme ili jednostavno uz osvježenje popričamo o najrazličitijim stvarima njegujući dobre odnose. Osim što učestvujemo na mnogim susretima, svake godine organiziramo i dva klupska: BMW rally krajem lipnja i BMW memorijal krajem rujna. Treba naglasiti da već nekoliko godina BMW moto klub Zagreb početkom sezone organizira predavanja i trening vožnje što je sigurno značajan doprinos povećanju sigurnosti i smanjenju broja nesreća.

Osim učestvovanja na mnogim susretima čiji popis bi bio dulji od ovog cijelog teksta, a na kojima smo postizali i značajne uspjehe, BMW klub Hrvatska i njene članice, organizirale su veliki broj različitih klupskih događanja. Od vožnji u najrazličitijim dijelovima naše države i inozemstvu do posjeta različitim kulturnim, znanstvenim i popularnim ustanovama, muzejima, izložbama i događanjima. Sve su to organizirali i provodili članovi BMW klubova, a na njima su osim članova sudjelovali brojni drugi učesnici i prijatelji. Pojavljujemo se u i surađujemo s mnogim radijskim, tiskovnim i televizijskim medijima, a slijedeći tehnološke dosege imamo stranice na Internetu gdje se, zahvaljujući Stjepku Vargi može stalno i ažurno doznati o radu i životu u BMW klubu Hrvatska ili njenih članica.

Tijekom naših aktivnosti kontaktirali smo brojne tvrtke s kojima smo ugovorili posebne popuste pri korištenju raznih proizvoda i usluga. Tu moramo posebno pohvaliti višegodišnju izvrsnu suradnju s, kako često kažemo – našim dobrim duhom g. Zvonimirom Borovnjakom iz BMW Tomić & Co., koji je svojim angažmanom omogućio velike popuste pri nabavci originalnih dijelova za BMW vozila. Nakon puno naših nezadovoljstava servisom motocikala, od prije kraćeg vremena osjetili smo bitno poboljšanje, pa se zahvaljujemo g. Zvonimiru Kijevčuku i Marijanu Obliću na njihovom trudu i zalaganju. Sve navedene pogodnosti su s materijalne strane vrlo povoljne.

Ipak najbitnije obilježje BMW kluba Hrvatska je, da je to u stvari skup ljudi različitih profila, zanimanja, interesa i aktivnosti koje povezuje zajednički interes prema proizvodima tvrtke BMW, ali koji i dalje njeguju najveće ljudske kvalitete i osobine. Kod svakoga od njih možete naići na razumijevanje i dobiti nesebičnu pomoć ako Vam ikada zatreba. Po mišljenju mnogih, najveća prednost i zadovoljstvo člana BMW klub Hrvatska je osjećaj pripadnosti velikoj svjetskoj obitelji BMW poklonika, ali i osjećaj da u BMW klubu Hrvatska postoje kolege i prijatelji na koje uvijek možeš računati!

Jednostavno, ugodno je biti članom BMW kluba Hrvatska!

Nakon toga skupu se obratio dopredsjednik BMW Cluba Europa za motocikle g. Predrag Trkulja. Čestitao je na jubileju i pohvalio suradnju s Europskom udrugom BMW klubova u kojem je ovaj Klub gotovo deset godina uspješan i veoma aktivni sudionik. Iz Münchena je donio certifikat BMW Cluba Europa o članstvu i pravima BMW kluba Hrvatska u toj organizaciji. Na kraju svog izlaganja obznanio je da je 14. ožujka na godišnjoj skupštini za dopredsjednika BMW Cluba Europa za financije izabran Silvio Lokar.

G. Zvonimir Borovnjak iz BMW Tomić & Co. čestitajući obljetnicu, iskoristio je priliku da objasni novosti u sustavu popusta i naglasio nove, još puno veće uštede članova pri nabavci dijelova i servisiranju vozila.

Zatim se prešlo na ljepši dio pa je Silvio Lokar uručio Povelju osnivača prisutnima a to su bili: Boris Fakin, Vladimir Kolbas, Oliver Korolija, Borna Lokar, Jasna Lokar, Silvio Lokar, Marko Lovrić, Radovan Marjanović, Boris Rukavina i Saša Zimmermann.

Posebno priznanje za suradnju dobili su dopredsjednik BMW Cluba Europa za motocikle Predrag Trkulja i Zvonimir Borovnjak iz BMW Tomić & Co., a za dugogodišnje članstvo dobili su: Josip Blažek, Dragutin Bošnjak, Dragutin Buden, Đurđica Fakin, Zvonimir Janković, Ivanka Markić, Božo Markić, Ivan Obad i Marijan Strugar te sa posebnu aktivnost: Igor Klarić i Stjepko Varga.

Zatim je Silvio Lokar „obavio najdraži posao“, dodijelio uz prigodni poklon i 10-godišnje počasno članstvo novim članicama BMW kluba Hrvatska. To su: Mia Eterović, Ela Eterović, Iva Savanović i Sunčica Zimmermann. Sudionice su tzv. BMW-BABY BOOM-a rođene u zadnjih nekoliko mjeseci, a značajno je da su to prva djeca članova BMW kluba Hrvatska u svih deset godina postojanja. Budućnost nam je osigurana.

Uz izvrstan domjenak druženje je potrajalo do duboko u noć, dokazujući još jednom da su okruženje, odnosi i atmosfera u BMW klubu Hrvatska doista kao u skladnoj obitelji!